nie pokazuj więcej , zamknij
nowe zasady dotyczące Cookies

W ramach naszej strony stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Twoim urządzeniu. Możesz dokanać w każdym czasie zmiany ustawień dla plików cookies.
Szukaj na stronie

Wyszukiwanie zaawansowane

Logowanie

Rejestracja

Wprowadzenie

ABC "Stylu Angielskiego"

Techniki pracy z masami cukrowymi krok po kroku z Małgorzatą Weber.

Małgorzata Weber
– Mistrz cukierniczy i specjalista w zakresie profesjonalnego karmelarstwa oraz dekoracji w “stylu angielskim”. Autorka pierwszej wydanej w Polsce książki prezentującej techniki i pomysły dekorowania tortów masami cukrowymi “Pomysły i sposoby na dekoracje tortów”.

Małgorzata Weber od kilku lat prowadzi szkolenia dla cukierników i pasjonatów cukiernictwa w Polsce i zagranicą. Prowadziła cykle profesjonalnych szkoleń i pokazów między innymi w Szwecji, Niemczech, na Litwie, Ukrainie i Białorusi. Jak sama o sobie mówi jest pasjonatką dekoracji cukierniczych, kocha to co robi, uwielbia wymyślać nowe wzory i techniki oraz dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi. Jej publikacje i artykuły prasowe można od kilku już lat znaleźć w największych branżowych pismach cukierniczych nie tylko w Polsce, ale i zagranicą.

Witam serdecznie wszystkich miłośników cukierniczego dekorowania. Cieszę się, że powstała wreszcie strona w internecie na której pasjonaci słodkich wypieków i dekoracji mogą dzielić się z innymi swoją pasją. Niech żyje tortolandia :D Cieszę się tym bardziej, że zostałam zaproszona do udziału w tym przedsięwzięciu. Będzie mi bardzo miło współuczestniczyć w życiu forum i z ogromną chęcią odpowiem na wszystkie pytania na które tylko będę znała odpowiedź. Na forum tortolandii chciałabym zachęcić wszystkich do spróbowania swoich sił w dekorowaniu w tzw. “stylu angielskim” czyli dekorowaniu masami cukrowymi. Jest to obecnie jeden ze sposobów na dekoracje zdobywający na całym świecie coraz większą rzeszę zwolenników. Wystarczy bowiem w internecie wpisać “wedding cake” i zdecydowana większość tortów weselnych jakie się pojawią będą udekorowane masami cukrowymi właśnie w tzw. “stylu angielskim”. ( uwaga – żeby było śmieszniej nazwa “styl angielski” jest polskim idiomem, tak jak “ryba po grecku”, której w Grecji wcale nie znają ). W kolejnych wątkach będę prezentowała cykl moich artykułów jakie pojawiły się i pojawiają się regularnie w miesięczniku “Przegląd Cukierniczy”. Jest to branżowe pismo cukiernicze do którego jednak nie wszyscy mają dostęp. Pomimo, że artykuły ukazują się w fachowym czasopiśmie kierowane są nie tylko do fachowców, ale również do amatorów-pasjonatów. Po każdym artykule będzie można zadawać pytania na które chętnie stopniowo będę odpowiadała dzięki czemu jak mam nadzieję rozwieją się wszelkie wątpliwości i zdołam zachęcić choć kilka osób do dekorowania lub wymyślania słodkich figurek. Zapraszam serdecznie do lektury i życzę wielu radości z tworzenia i ekperymentowania.



Pozdrawiam
Małgorzata Weber